Hvad er en varmepumpe?

04 marts 2021
Maya Hindsberg

Leder du efter en god måde at varme dit hus eller sommerhus op? Så kan en varmepumpe være en god mulighed for en både bæredygtig og økonomisk løsning. En varmepumpe i Nakskov eller København vil nemlig være lagt billigere i drift, end hvis du har normal elvarme i din bolig.

Den bruger nemlig omkring en fjerdedel af den elektricitet, som du ellers ville have brugt på opvarmning af boligen. Du kan bruge en varmepumpe i langt de fleste bygninger, men det vil være forskelligt, hvilke varmepumper, der er bedst til den specifikke bygning. Der er f.eks. typer, der kræver en god del plads, så hvis man ikke har det, er det ikke en mulighed.

Hvilke typer varmepumper findes der?

Der findes 3 forskellige typer af varmepumper. En jordvarme, også kendt som væske til vand, en luft til vand og en luft til luft. Generelt er jordvarmepumpen, den bedste løsning, men kræver, at du kan grave en slange ned i jorden. Den udnytter jordvarmen, og er så effektiv, at du ikke behøver andre varmekilder i dit hus. Luft til vand varmepumpen er et godt alternativ, hvis du ikke har pladsen til jordvarmepumpen. Den er forsynet med en ude del med en blæser og en inde del. Til sidst er der luft til luft varmepumpen. Den udnytter varmen i luften, og leverer derefter varmen ind i bygningen med en blæser. Denne type bruges ofte i sommerhuse.

Hvad koster det?

Det er generelt en noget dyrere løsning at etablere en jordvarmepumpe, end dem, der kører på luft. Ofte kan du dog søge tilskud fra energistyrelsen gennem bygningspuljen, hvis du ønsker at skifte dit olie eller naturgasfyr med en varmepumpe. Har du ikke pengene til at investere i din egen varmepumpe, er det ofte også muligt at skifte til en varmepumpe på abonnement, så du deler betalingen op.

Flere Nyheder