Alt om efterbehandlinger

14 april 2021
Maya Hindsberg

Der er mange forskellige former for efterbehandling, som du kan få, når du har fået slebet dit gulv. En gulvafslibning fra gulvkanonen går nemlig altid hånd i hånd med efterbehandling. En af de behandlinger er natur lud. Natur lud er optimalt, hvis du gerne vil have et råt udtryk. Det stander træets naturlige gulning.

Du kan også gå med hvidlud, som er optimalt, hvis du gerne vil have et hvidt gulv, men som stadig har lidt af det der rå udtryk. Det virker bedst, hvis du har plankegulve, bræddegulve etc, da man risikerer at stavene i et parketgulv kan rejse sig, ved ludbehandling. Lud kan dog ikke stå helt alene, og det er derfor tit nødvendigt enten at behandle det med olie eller sæbe efterfølgende. Ludbehandling har fordelen af, at det er både stilrent, mat og at ridser ofte kan vaskes væk, men det giver meget lidt beskyttelse i sig selv.

Olie og lak

Du har også muligheden for at få lakkeret dine gulve, både som naturlak og i hvid lak. Fælles er, at du kan få det i forskellige glansgrader fra mat til blank. Glansen påvirker dog ikke slidstyrken. Generelt er lakkerede gulve nemme at vedligeholde, da de bare skal vaskes og lakken vil holde omkring 5-6 år, evt. mere, hvis du får lagt tre 3. Du skal dog vide, at lakken kan ændre farve med tiden. En ulempe er, at ridser der kommer i gulvet, ikke kan vaskes væk, som det kan med nogle af de andre alternativer.

Olie fås ikke i glansgræder, og fremstår helt generelt både varme og behagelige med en dyb glød. Når du har fået olieret dit gulv, vil det trække imod det mørkere look. Fordelen er, at olierede gulve kan vaske ridser væk, men til gengæld vil det suge lidt mere væske til sig, så du skal være opmærksom på at få tørret væske op, når du spilder.

Flere Nyheder