Er stål det stærkeste materiale i verden?

Er stål det stærkeste materiale i verden?

Man bruger stadig udtrykket at sige, at man har nerver af stål.

Superhelte bliver sammenlignet med at være de stærkeste, hvis de har kræfter af stål og kan bøje selvsammen.

Har man endda en balkon i stål, så bliver den forstået som noget, der er virkelig holdbart, ser flot ud og kan holde længe, hvis man har konstrueret den godt nok.

Men hvis du derfor stadig tror, at stål er det stærkeste materiale i verden, så tager du fejl, for der er både udvundet og skabt materialer, der er endnu stærkere.

Og det er sådan set ikke fordi, man så er skuffet over stålet, men det har bare en anden funktion i dag og sin egen placering på hierarkiet, hvor man stadig benytter det – og i sine afskygninger – til de ting, hvor det passer bedst ind.

Stål er jo blandt andet virkelig bøjeligt under høje temperaturer, hvilket jo selvsagt gør, at det ikke er det stærkeste materiale nu om dage, selvom det måske på et tidspunkt var det.

Kunne man ikke bøje stål, så ville det være svært at skabe konstruktioner med det og lave store og mindre ornamenteringer til, som man blandt andet kan se det ved den nævnte balkon i stål.

Stærkere materialer skal helst ikke kunne bøjes, også selvom det ville kræve en endnu hårdere kraft for at gøre dette.

Dette gælder blandt andet i skudsikre veste og pansrede elementer, som man gerne vil være sikker på, at selv ikke laser kan skære igennem.

Selvom hvis man laver en atombunker af nogle dele i stål, så gemmer man den stadig godt væk og laver den ekstra stærkt konstrueret sammen med andre elementer, så den kan modstå – netop – en atombombe.

Men skal du bruge noget fermt og godt stål eller hjælp til opgaver med at lave stål, så skal du have fat i xn--rn-petersen-ggb.dk.