Klip ikke hækken for tidligt

14 april 2022
Niels Geckler

editorial

Om foråret kribler det i fingrene på mange haveejere for at komme ud og kaste sig over hækken med deres Makita hækkeklipper. Men husk de små fugle, der i stort tal bygger deres reder i hækken i de danske villahaver.

Når foråret har indfundet sig på vore breddegrader begynder vi at gå i haven. Der skal sættes skik på det hele, ordnes, beskæres og sås nyt. Og den strittende og lettere forvoksede hæk er måske et af de steder hvor blikket hos haveejeren falder. Men der er gode grunde til ikke at kaste sig over klipning af hækken for tidligt på foråret.

Det er sådan, at mange af småfuglene her til lands bygger deres redder i hækkene rundt omkring i vore villahaver. Her ruger de på æggene hele foråret og først når vi når slutningen af juni måned er redderne tomme for unger. Ungerne flyver fra reden, som man siger. Det er derfor en tommelfingerregel, at man ikke skal klippe sin hæk før sankt hans, så du ikke kommer til at forstyrre eller ligefrem slå fugleungerne ihjel.

Makita hækkeklipper

Brug en god hækkeklipper når du skal have sat skik på hækken.

Når du når så langt hen på året at du kan give dig i kast med at klippe din hæk i haven med god samvittighed uden at risikere en massakre på små fugle og deres unger er det en god idé at have brugt vinteren på at få tjekket hækkeklipperen igennem og have fået den serviceret og efterset.

Der findes både hækkeklippere med batteri og med ledning. Benytter du en hækkeklipper med ledning skal du ikke tænke på at oplade batteriet, og særligt hvis du har meget hæk at klippe er det en stor fordel. Men med en batteridrevet hækkeklipper skal du ikke holde øje med en ledning, som du skal undgå at kappe over.

Flere Nyheder