Når en tømrer skal til MUS
Vi bliver nok nødt til at lægge ud med at forklare, hvad MUS er, for det har ikke noget med de små gnavere at gøre.
Fejlagtigt bliver de nogle gange omtalt som MUS-samtaler, men det er misvisende, for i ordet “MUS” indgår der i forvejen ordet “samtaler”, for ordet er nemlig en forkortelse for “medarbejderudviklingssamtaler”.
Det er et langt ord, som man af gode grunde ønsker at forkorte, men hvad går de samtaler så ud på?
I tilfældet med en tømrer kan det være en menig tømrer, der kommer til samtale hos den nærmeste leder eller direktøren for at tale om fremtiden.
Det er ikke rigtig her, at man taler om afgørende emner som en fyring eller lønforhøjelse, men hvor man sætter sig ned og taler om, hvordan det står til med en i firmaet lige nu og ikke mindst, hvor man gerne vil hen.
Dette skal være med til for at gøre ansættelsen personlig for den enkelte, så man ikke bare føler sig som et anonymt tandhjul i firmaet.
Måske trives man ikke, måske kan man se forbedringer, man ønsker mere ansvar eller andet, så man – netop – kan se sig selv udvikle sig som person og ansat i firmaet.
Men det kan også være her, at chefen kommer med forslag til forbedringer eller indsatsområder, hvor man skal øge effektiviteten, eller man får netop pålagt sig nogle flere opgaver og/eller mindre ansvar, hvis man ønsker sig dette.
Så disse samtaler er til for at gøre en status på, hvor den enkelte medarbejder er henne lige nu på godt og ondt, så man kan nå at rette op på disse punkter og forberede oplevelsen for den enkelte tømrer – og direktøren med, så vedkommende ved, at alle medarbejdere trives som et samlet hold og som individer.
Derfor bør man holde disse samtaler med jævne mellemrum.